Lindö Herrgård 50-tal
Torp Hasselkrog
Lindö 1635
Lindö 1689
Lindö gård 1810
Lindö 1810
Vallentuna 1873
Lindö 1901
previous arrow
next arrow
 
Lindö Herrgård 50-tal
Torp Hasselkrog
Lindö 1635
Lindö 1689
Lindö gård 1810
Lindö 1810
Vallentuna 1873
Lindö 1901
previous arrow
next arrow

Historia om Lindö och Sormenvägen.

Lindö var i historien en by med 6 gårdar på 1600-talet och vid den tiden var det den största byn i (nuvarande) Vallentuna kommun. Lindö socken var stor, från Skånela och Markim i norr, Mällösa i väster, i öster längs den gamla vintervägen ned till Kragsta i söder. Redan på vikingatiden användes om vintern det vattendrag som går från Vallentunasjön, upp förbi den gård som idag heter Lindönäs, förbi golfklubben och vidare norrut mot Uppsala

Byn Lindö upplevdes som en ö då den var omgärdad av vatten med sjön Sorman (eller Sormen) i öster och Bladsjön i norr. Delar av Sorman finns kvar intill golfklubben och resterna utgör golfbanans vattenhinder som det brukar åkas skridsko på i nutid om vintrarna. Bladsjön är idag försvunnen.

Mellan 1689 och 1708 övergick gårdarna till kamrer Enhielms ägo och man bildade Lindö gods. Herrgården som vi ser idag byggdes runt 1750. Norr om Lindö fanns det några väderkvarnar och ett ångsågverk. Till godset hörde några torp varav två finns kvar: Hasselkrogen och Johannesudd. Hasselkrogen är det lilla hus vi idag ser intill 17e utslagsplatsen på golfbanans Dal-slinga. Johannesudd är det röda gamla huset som ligger mellan våra kvarter och golfklubben.

Lindö var en tid i familjen Anckarströms ägo, där Jacob Johan föddes 1762. Han skulle sedermera vara delaktig i mordet på kung Gustav III och hängdes för detta 1792 på galgbacken på Hammarbyhöjden. Familjen Anckarström bytte efter mordet namn till Löwenström. De sålde sedan den västra delen av Lindö och bildade en stiftelse med Löwenströmska sjukhuset som en försoning till staten. Lindö gård är idag ett av länets största jordbruk och äger mark i andra delar av länet. Golfbanan och Björn Borg Sports Club anlades under 90-talet.